New Island Bay play space for children of all abilities

New Island Bay play space for children of all abilities

Pictured from left; Fleur Fitzsiimons. Jill Day, David Lee and children at the newI Island Bay play space: Photo: Supplied WCC.

Island Bay and Berhampore are set to get a new playground designed to be accessible to children of all abilities.

Work on the $500,000 space began late February and is scheduled to finish in May. The site is fenced off for construction as the playground is built between the skate bowl and the children’s bike track beside Adelaide Road, opposite Wakefield Park.

Deputy mayor Jill Day and southern ward city councillors Fleur Fitzsimons and David Lee, are thrilled that work on the all-inclusive play space has begun.

The play space will feature some of the top five most enjoyed activities as researched for the council’s 2017 draft play spaces policy; a 5.5-metre-high central climbing tower, a high slide and a 30-metre flying fox. Also included, will be accessible play equipment such as a carousel and basket swing.

Lee said he was pleased the play space would be as accessible as possible.

“It’s important we have an inclusive society. This play ground has been designed to provide a safe place for children of all abilities to play together, participate and learn.”

“An inclusive playground takes away both physical and social barriers to exclusion to provide a sensory rich experience for all.”

Day said the project was part of the council’s play spaces policy finalised in 2017 that aims to be as inclusive and as accessible as possible.

“Our aim is to focus on play spaces around the city that are accessible to as many children as possible. This play space, and its location, fit the bill perfectly.”

Two medium-sized pōhutukawa trees have been transplanted as an extension of the short adventure trail section that will start above the playground and wind under and around the trees.

A pedestrian crossing will also be installed on Adelaide Road, adjacent to the new play space to improve safety for children crossing the road from Wakefield Park.

Fitzsimons said the council consulted with local residents last year to confirm the location and the final design, and more than 90 percent of respondents favoured the chosen location.

“Children participated in the consultation about this playground including providing detailed and useful art work about what should be included.”

“The playground will be in the spot favoured by the children and I’m pleased the council has listened to children about what they want in their playground.”

 

View comments

Comments

comments for this post are closed

Article by besachembo@gmail.com

About Author


View Profile

Article by besachembo@gmail.com

About Author


View Profile
Continue Reading...